Първи случай на морбили е регистриран при 15-годишно дете в Белград,

...
Първи случай на морбили е регистриран при 15-годишно дете в Белград,
Коментари Харесай

Първи случай на морбили при дете в Сърбия

Първи случай на морбили  е регистриран при 15-годишно дете в Белград, оповестяват от Министерство на здравеопазването на Сърбия.

На 6 февруари е регистриран случай на дребна шарка при дете, което не е имунизирано. 15-годишният пациент е било приет в болница с пневмония, когато се схваща, че е с морбили.

Епидемиолозите от дълго време „ бият барабана “, че рисковите болести вилнеят из Европа, а огромна част от децата не са ваксинирани

По време на най-голямата зараза от морбили в Сърбия през последните 20 години – през 2017 година и 2018 година, са регистрирани към 5800 пациенти, от които 93% не са били имунизирани, ненапълно имунизирани или с незнаен имунизационен статус. Една трета от пациентите са били приети в болница.

При тази зараза са регистрирани 15 смъртни случая, измежду които има четири деца на възраст под пет години. През миналата 2023 година в страната са регистрирани 50 случая на морбили, множеството от които (94%) са били неимунизирани, сочат данните от „ Батут “. 

Има обезпокоително повишаване на приети в болница деца

Припомняме, че на 5 декември 2023 година в Румъния беше оповестена зараза от морбили. В интервала от 1 януари 2023 година до 28 януари 2024 година в страната са доказани 4205 случая на морбили , в това число шест смъртни случая. Само през последната седмица са регистрирани 459 нови случая и два смъртни случая, сочат данните на здравните управляващи в северната ни съседка.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР